Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ 2014-15

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ  Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Παρουσίαση βιβλίου

Αφού διαβάσετε ένα λογοτεχνικό βιβλίο δικής σας επιλογής να το παρουσιάσετε στους μαθητές της τάξης σας. Να λάβετε υπόψη σας ότι οι ακροατές σας δεν το έχουν διαβάσει. Φροντίστε ώστε η παρουσίασή σας να είναι τέτοια ώστε να δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το βιβλίο με σαφήνεια προκειμένου να γίνει κατανοητό το περιεχόμενό του.
Για να επιτευχθεί αυτό, η παρουσίαση καλό είναι να έχει τα εξής διακριτά μέρη:
α) Σύντομη αναφορά στα βασικά στοιχεία μιας ιστορίαςΦροντίστε να απαντήσετε σύντομα στις εξής ερωτήσεις:
 Πού εκτυλίσσεται η ιστορία;
 Πότε εκτυλίσσεται η ιστορία;
 Ποιοι είναι οι βασικοί ήρωες;
 Ποιος μιλά, ποιος είναι ο αφηγητής;
 Τι συμβαίνει στην ιστορία; Ποια είναι τα βασικά γεγονότα της πλοκής;
 Ποια είναι η δομή του βιβλίου; (από πόσα μέρη, κεφάλαια αποτελείται;)
 Ποιο είναι το θέμα του βιβλίου;
Η παρουσίασή σας μπορεί να συνοδεύεται από λίγα βιογραφικά στοιχεία για το/ τη συγγραφέα. Θα μπορούσατε μάλιστα να ετοιμάσετε και δύο διαγράμματα, ένα με τους βασικούς ήρωες (λ.χ. στο κέντρο της σελίδας οι πρωταγωνιστές και γύρω γύρω οι άλλοι ήρωες ενωμένοι με τόξα, ανάλογα με τις σχέσεις τους) και ένα με τα βασικά γεγονότα της πλοκής, επιγραμματικά, σε χρονική διαδοχή. Τα διαγράμματα θα μοιραστούν σε φωτοτυπία σε όλους τους μαθητές, έτσι ώστε να παρακολουθούν καλύτερα την υπόθεση.


β) Ανάγνωση χαρακτηριστικών αποσπασμάτων από το βιβλίο. Θα επιλέξετε  2-3 αποσπάσματα από το βιβλίο που σας άρεσαν ιδιαίτερα και που νομίζετε ότι αποδίδουν καλύτερα την προσωπικότητα του ήρωα ή κάποιο εντυπωσιακό επεισόδιο της πλοκής.



"Ο Ευτυχισμένος πρίγκιπας" του Oscar Wild 
 
 
 
Θοδωρής Μιχαηλίδης Α3

"Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της" Άλκη Ζέη
 
Κατερίνα Ντάφλου



"Ο θησαυρός της Βαγίας" Ζωρζ Σαρή





Ειρήνη Ντόκα Α1



H ΣΚΙΑ ΤΟΥ   ΕΡΠΕΤΟΥ

Δύο φυσιολογικά δωδεκάχρονα (λέμε τώρα, ε;) ο Κάρτερ και η Σέιντι ποτέ δε θα πίστευαν πως είχαν μαγικές δυνάμεις και κατάγονταν από αίμα Φάραω. Τώρα πια, δύο χρόνια αργότερα αυτοί και οι εκπαιδευμένοι τους θα περάσουν απίστευτες περιπέτειες καθώς προσπαθούν να παγιδεύσουν τη  ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΠΕΤΟΥ για να σώσουν τον κόσμο.
          I.            Η ιστορία διαδραματίζεται στον σύγχρονο κόσμο που συνυπάρχει με την αρχαία αιγυπτιακή μυθολογία.
      II.            Στην ιστορία δε δίνεται συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά από διάφορα σημεία είναι εμφανής πως τα συμβάντα γίνονται στην περίοδο 1998-2015.
   III.            Οι βασικοί ήρωες είναι ο Κάρτερ και η Σέιντι, ο Γουόλτ (μαθητής), ο Σετνέ (Μάγος Φάντασμα), η Ζία (φίλη του Κάρτερ) , o Απόφις (Κακός).
  IV.            Με μία πρωτοφανής προτωπορία χρησιμοποίει τον Κάρτερ και τη Σέιντι ως δύο πρωτοπρόσωπους αφηγητές που αφηγούνται διαφορετικά κεφάλαια.
      V.            Η ιστορία αρχίζει στο Τέξας όπου ο Κάρτερ, η Σέιντι και οι μαθητές τους ψάχνουν ένα ξόρκι που θα παγιδεύσει τον Απόφι όμως ο Απόφις το καταστρέφει . Έπειτα στο Μπρούκλιν (τη βάση τους) πληροφορούνται για τον δημιουργό του ξορκιού έτσι ο Κάρτερ και η Ζία    κατεβαίνουν στον Κάτω κόσμο ενώ παράλληλα ο Γουόλτ και η Σέιντι προσπαθούν να δοκιμάσουν το ξόρκι για να επαναφέρουν έναν θεό. Έπειτα από πολλές περιπέτειες συναντιούνται για την τελική μάχη και το HAPPY ENDING!!!
  VI.            Το βιβλίο αποτελείται από 22 κεφάλαια που αλλάζουν με τη μετάβαση αφηγητών και γεγονότων και λιγότερα συχνά με την αλλαγή τοποθεσίας.
VII.            Το θέμα του βιβλίου οι περιπέτειες που περνάνε οι πρωταγωνιστές  με φινάλε τη μάχη. Απ’ το βιβλίο μ’ άρεσαν πολύ το δέκατο κεφάλαιο όπου προσπαθούν να βρουν τον Σετνέ και η απόκοσμη αίσθηση που μου προκάλεσε η περιγραφή και επίσης τα κεφάλαια 11, 13, 14 δηλαδή το διάστημα που πέρασαν ο Κάρτερ και η Ζία με τον Σετνέ.
                                  
                                   Γιάννης Κωνσταντινίδης Α1

ΧΟΜΠΙΤ

Ο Μπίλμπο Μπαγγινς  είναι ένα συνηθισμένο  χομπιτ… ΩΧ θα αναρωτιέστε τι είναι αυτά τα χομπιτ με συγχωρείτε  τα χομπιτ είναι μικρά ανθρωπάκια  περίπου στο μισό μπόι από το δικό μας και δε φοράνε παπούτσια και είναι ήρεμα πλάσματα και δεν μπλέκουν σε περιπέτειες .Όπως έλεγα ο Μπίλμπο είχε βολευτεί (στο φτωχόσπιτο) του και έλεγε πως δε θα του κουνούσε από εκεί. Αλλά μια μέρα ο Γκάνταλφ …καλά όλοι ξέρουν  τον Γκάνταλφ  ,μη μου πείτε , να τα μας πάλι ο Γκάνταλφ είναι μάγος  όπου πατούσε ο Γκάνταλφ  ξεφύτρωναν κάθε λογής απίθανες περιπέτειες. έτσι  Ρώτησε το χομπιτ αν ήθελε να πάρει μέρος σε μια περιπέτεια  το χομπιτ αρνήθηκε και τέλος… καλά μη μου πείτε ότι το πιστεύσατε ο μάγος δε θα τα παρατούσε τόσο εύκολα.Προσκαλεί στο σπίτι του χομπιτ δώδεκα νάνους που θα ήταν σύντροφοι του στο ταξίδι. Στο απρόσμενο αυτό δείπνο οι ήρωες γνωρίζονται μεταξύ τους ο Μπίλμποαποφασίζει να τους ακολουθήσει  και καταστρώνουν τα σχέδια τους για να , άλλη ιστορία αυτή, πριν από πολλά χρόνια οι νάνοι είχαν ένα τεράστιο θησαυρό στο βασίλειο τους το Έρεμπορ όμως ένας δράκος ο Νοσφιστής  κατέστρεψε τα πάντα και κράτησε το θησαυρό.Στο τεράστιο ταξίδι τους θα αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους διάφορους εχθρούς μέχρι τελικά να τα καταφέρουν.
Πρωταγωνιστές: Μπίλμπο, Γκάνταλφ, Θόριν (αρχηγός νάνων), Νοσφιστής(δράκος), Ντούαλιν, Μπάλιν, Φίλι, Κίλι , Ντόρι, Νόρι, Όρι ,Όιν, Γκλόιν ,Μπίφουρ, Μπόφουρ, Μπόμπουρ(άλλοι νάνοι).
Η ιστορία εκτυλίσσεται  σε έναν φανταστικό κόσμο τη μέση γη.              Ο χρόνος είναι αόριστος. Ο αφηγητής είναι ο Μπίλμπο.

                    Άγγελος Κωνσταντινίδης Α1

"Η χώρα των παραμυθιών" video της Ελένης Τσίπη Α1





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου